miercuri, 25 mai 2011

Dependenta

Dependenta. Un cuvant al carui definitie exacta mi-e lene sa-l caut in dictionar. Asa ca o sa-l explic cum il receptionez eu.

Dependenta, este in majoritatea cazurilor, un defect, deoarece dependenta de anumit lucru, persoana sau obicei te poate impinge sa faci lucruri de care habar n-aveai ca le poti face. Cea mai comuna dependenta din zilele noastre, este cea de parinti. Cand esti mic, e in regula sa fii dependent de parinti. E logic si normal si mai presus de toate, foarte natural. Dar este ilogic, ca la 30 de ani, sa fii inca dependent de banii, pilele si cunostintele parintilor. Este rusinos si stupid. In momentul in care esti apt sa muncesti si gandesti cu capul tau, in loc sa gandesti la comun cu altii din anturajul tau, esti pregatit "sa-ti iei zborul din cuib" si sa te descurci de unul singur. Poate au o vina si parintii pentru ca ii permit copilului (acum 30 de ani) sa se foloseasca de ei. Dar sunt usor de absolvit de orice vina, deoarece ei "te-au adus pe lume, ei te cresc".

O alta dependenta foarte comuna este cea de prieteni. Simti nevoia sa fii in mijlocul lor, sa te aprobe, sa te ajute, pe scurt sa-ti fie alaturi. Dar multi nu observa ca in cadrul grupului de prieteni, exista unul sau doi "insi" care manipuleaza tot si se face doar dupa voia lor. Pentru aceia, prietenii sunt un hobby, nu o dependenta. Ei se descurca singuri si in cele mai multe cazuri au o incredere uriasa in sine si se iubesc pe ei mai mult decat orice, putand fi numiti si "narcisisti". Ei detin puterea de a aliena orice persoana din grup si toti o stiu, cel putin o simt. De aceea, cei din jurul lor ii lingusesc cat e ziua de lunga, facandu-le pe plac, de parca ar fi platiti.

Dependenta de fumat este usor de caracterizat. O ai si nu poti scapa de ea. Incepi din curiozitate si te acapareaza, dominandu-te.

Dependenta este, pe scurt, ceva ce fiecare are, intr-un mod diferit, unic.

3 comentarii:

  1. vlaaad, sunt destui oameni care au scapat de dependenta de fumat. stii, nu?

    eu as caracteriza dependenta mai mult ca o slabiciune, decat un defect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când am citit începutul, m-am gândit direct la citatul lui Paolo Coelho despre iubire "Dacă ea nu e lângă tine, încerci aceeaşi senzaţie ca şi drogaţii când nu îşi obţin drogul. În acel moment, aşa cum drogaţi fură şi se înjosesc ca să facă rost de ceea ce le trebuie, şi tu eşti dispus să faci orice pentru dragoste!". Cred că fără să vrem la un moment dat ajungem dependenți de ceva. Mai bine independență decât dependență, dar cine suntem noi să controlăm?

    RăspundețiȘtergere
  3. Preferata mea!
    Tu de ce esti dependent?

    RăspundețiȘtergere